Är du redo att säga upp dig för att starta bolag?

Många hade kanske skrattat åt frågan. Det vet ju vem som helst att festivaler går i konkurs till höger och vänster. Har du ett bra jobb ska du väl inte riskera det med ett drömprojekt. Fast det kan vara så att du borde starta bolag och säga upp dig. Men vänta lite med uppsägningen tills du ser om ditt koncept håller.

Starta bolag och vara anställd

Många som drar igång festivaler gör det av ideologiska skäl. Det handlar sällan om att vilja tjäna en massa pengar. Snarare så hoppas den som startar en ny festival på att det tids nog kommer att gå runt. För att få ordning på det ekonomiska kan det vara klokt att starta bolag. Bara för att du registrerar ett bolag för att driva festival betyder det inte att du måste sluta vara anställd.

Om du jobbar med något som inte har något med musik och festivaler att göra är du ju ingen konkurrent till din arbetsgivare. Dessutom är det tveksamt att du kommer att ha så mycket att göra med planeringen av din festival att du inte kan sköta ditt jobb.

När det blir mycket att göra med festivalen

När du väl kommer till festivaldags så är det klart att du kan uppleva att det är svårt att vara anställd samtidigt som du driver ett festivalbolag. Det här är bra att tänka på redan då du bestämmer dig för att starta bolag för att dra igång en musikfestival.

När tiden för festivalen kommer är det nämligen inte så dumt att du har planerat in din semester. Semestrar får du vara beredd att offra för att kunna driva din festival som tänkt. När du har ledigt så kan du fokusera fullt ut på ditt projekt.

/objektiv-i-plastlada.jpg

Ta det hela steg för steg

Drömmen om att driva en egen festival kan bli sann. Då du har tänkt länge på det och dessutom undersökt noga hur du ska göra kan det mycket väl vara så att du är redo att starta bolag. Men att säga upp sig för att driva den här typen av projekt är knappast realistiskt.

Det är mycket smartare att ta det hela steg för steg. Jobba långsamt men säkert med ditt projekt. Var också noga med att inte göra det under arbetstid. Om du börjar sitta med ditt festivalprojekt då du ska jobba kanske det snarare bli så att du blir ombedd om att lämna ditt jobb för gott. Det är inte en bra situation.

Ta det hela steg för steg. Starta ditt bolag på fritiden och sköt planering när du är ledig. Om det skulle bli så att din festival blir en megasuccé och du ser att du tjänar bra på den flera år i rad kanske det är dags att säga upp ditt nuvarande jobb. Det kan bli relevant då du driver en festival med flera anställda som kräver ditt fulltidsengagemang.

5 Mar 2022