Festivaler i konkurs

Den som älskar festivaler och större arrangemang är säkert medveten om att det har gått riktigt illa för flera större festivaljättar. Då Hultsfred gick i konkurs 2010 så var det många som tappade förtroendet för den här typen av evenemang och det kan man ju förstå. Om man ska köpa en biljett eller kanske boka en resa för att vara med om en festival så är det ju minst sagt trist om man inte ens får igen pengarna som man har lagt ut. Detta är dock vad som kan hända när festivaler går i konkurs och det inte finns några försäkringar för alla de som har köpt biljetter. Det finns förstås flera tips och råd för den som vill starta en ny festival och man kan undvika konkurs genom god planering.

Problemen med festivaler i konkurs

Problemet med festivaler i konkurs är mycket större än de som påverkas direkt av biljetter som man inte får tillbaka pengar på. Om alltför många festivaler stupar så drar det ner förtroendet för den här typen av evenemang och det gör att folk drar sig för att köpa biljetter. Detta trots att man kan stoltsera med en massa intressant underhållning. Om folk inte köper biljetter så blir det förstås svårt att driva igenom en festival och därmed så kan man se att de som inte sköter detta på rätt sätt förstör för andra arrangörer som faktiskt gör det.

Kan man lita på festivalarrangörer?

Man kan lita på festivalarrangörer som jobbar på rätt sätt. Arrangemang som näringslivsmässan Affärsracet i Gnosjöregionen är ett exempel på rätt sätt att jobba på. Det här är ett mycket populärt evenemang som inte dras med skulder och som återkommer år efter år för att möta en trogen publik och nya nyfikna besökare. Det är ganska tydligt att festivaler som gått i konkurs har dragits med ekonomiska problem lång tid innan konkursen var ett faktum. Det här har fått seriösa arrangörer att uttrycka sig mot den här typen av drift och för att man ska kontrollera att arrangörer av festivaler har pengar på kontot innan man trycker ut information om nästa evenemang.

Lära sig av det som fungerar

Man kan ju tycka att folk som startar festivaler borde lära sig av tidigare floppar men det kan vara ännu bättre att lära sig av det som faktiskt fungerar. Hellre än att sitta och titta på det som gick fel och som ledde till festivaler i konkurs så kan man besöka evenemang som innebär en succé år efter år. Det handlar för det mesta om en god planering och en sund ekonomi där man inte tar risker och inte bygger sandslott på moln som man hoppas kommer att blåsa in. Genom att tala med de som ligger bakom den här typen av evenemang så har man en god chans att skapa en festival som kan leva så länge som man vill att den ska göra det.

Kostnader som kan få festivaler i konkurs

Vid festivaler med mycket folk finns det alltid ett antal dumskallar som inte kan hålla sig till ordningen. Ofta är det ungdomar som är produkter av 90-talet. Klotter och förstörelse förekommer tyvärr på alla större festivaler vilka kan få mycket kostsamma konsekvenser i efterhand som man inte har med i budgeten. Arbetet med att återställa områden när festivalen är slut kan vara både tidskrävande och så pass kostsamt att hela ekonomin raseras. Fastigheter och avlopp måste spolas och slamsugas, klotter ska tas bort, fasader ska tvättas och ibland krävs till och med taktvättning. För detta krävs oftast ordentliga högtryckstvättar med specialmunstycken som dessutom sprutar varmvatten.

Ett av företagen som kan hjälpa till med detta är JiMa Högtryck i Dalby www.jima.se.  Tänk på att inte förväxla JiMa Högtryck med Jima lantbruk.