Avsluta bolag eller sälja det?

Frågan om att avsluta bolag eller att sälja det kan bli aktuell och då är det viktigt att fatta ett bra beslut. För den som närmar sig pensionsåldern så är det bra att inte vänta för länge med beslutet. Ett bolag som går bra kan ju förfalla om det inte drivs vidare på ett vettigt sätt. Då kan det faktiskt vara bättre att lägga ner.

Avsluta bolag på korrekt sätt

När det är så att du inser att det inte finns vuxna barn som vill driva bolaget vidare så kan det bli bäst att avsluta bolag. Det här är inte krångligt och idag så går det att få professionell hjälp med nedläggningen. Du ser till att företaget enbart finns som papper och pengar och så säljer du det till en bolagsservice.

Bolagsservicen kommer att ta hand om likvidation. De betalar för bolaget och sköter sedan hela likvidationsprocessen. Själv kan du gå i pension eller kanske dra igång med ett nytt bolag. Det är viktigt att bolaget avslutas på rätt sätt. Om du gör fel så kan det bli dyrt.

Då tiden är knapp

Om tiden är knapp så finns det stora fördelar med att sälja bolaget för att likvidera det. Snabblikvidationen går snabbt men är trygg. Den leder till en process som är lättare att greppa. Detta särskilt om du aldrig har varit en fena på administration. Med några få steg så har du gått vidare och du slipper fundera mer på företaget som av olika anledningar inte kunde drivas vidare.

Sälja det till rätt köpare

Om företaget fungerar mycket bra så kan det vara synd att avsluta bolag. Då kan du ju istället försöka sälja det till personer som kan jobba vidare på samma sätt. Om dessa personer inte finns i familjen så kanske de finns i bolaget. Medarbetare som kan arbetsprocesser kan vara mycket bra kandidater.

Dessutom så kan det finnas medarbetare i andra företag som också kan vara intresserade av att köpa. När det finns god kunskap om hur företaget har fungerat så kan det vara bra då du vill sälja för att det ska drivas vidare.

Om du inte finner köpare

Om det är svårt att hitta vettiga köpare så kanske du ändå får avsluta aktiebolaget. Det är ett bättre val om en försäljning kommer att leda till att bolaget ändå till sist kursar. Det är ju något som kan ge dig negativa konsekvenser trots att du inte längre äger bolaget. Tänk på ditt rykte även efter det att du har sålt verksamheten.

Med tanke på rykte så kan du också komma fram till om det kommer att vara smartast att avsluta bolag eller om du kanske borde sälja det för vidare drift i annan ägo. Kanske kan du vara kvar som VD några år till för att säkra att verksamheten fortsätter så som den borde.

25 Jul 2018