Avveckla bolag och gå i tidig pension

När det går bra för ett bolag så är det inte nödvändigtvis så att man vill fortsätta att driva det för sakens skull. Idag så kan medelålders personer känna att det får räcka. Det kan vara dags att helt enkelt avveckla bolag och ta ut vinsten. Livet som ung pensionär i ett annat land där det är varmare kan vara något som lockar.

Avveckla bolag och ta ut pengarna

Det kan givetvis diskuteras huruvida en avveckling av bolag är det smartaste när det finns en hel del pengar i det. Saker man måste tänka på är hur det kommer att se ut med skatter under kommande år. Då det rör sig om ett regeringsskifte så finns det ju risk för att skatter kommer att höjas och då kanske det inte är så dumt att lägga ner hellre än att låta bolaget vila.

Om vi förutsätter att ägaren vill sluta och inte har lust att lämna över verksamheten till någon annan så kan det vara smart att välja att avveckla med en likvidation. Det här är en process som kan ta lite tid och då finns det ett alternativ som kallas för snabbavveckling.

Likvidera och skatta fram vinsten

Om du väljer att likvidera bolaget nu så kan du skatta fram din vinst på en gång. Det rör sig om en skatt på omkring 38 %. Det här är förstås något som kan förändras beroende på politiska beslut. Men du kan göra ett överslag med denna siffra för att komma fram till hur mycket du kommer att ha kvar.

Vinsten som du får ut kan du placera på ett sparkonto. Det finns olika typer av sparkonton. Kanske vill du skapa ett så kallat investeringssparkonto där det kommer att bli mycket låg skatt på den avkastning du får av pengarna.

Om du kan vänta

Om du kan vänta med att ta ut pengarna från bolaget i minst 5 år så kan du få en lägre skatt. Det rör sig om en skatt på omkring 25 % och då blir det givetvis mer pengar över av vinsten. Dessutom så kan du ju få utdelning varje år med en mycket låg skatt.

Men det betyder alltså att du inte får ut de stora pengarna omedelbart och då blir det kanske lite svårt att göra slag i utlandsboendet och annat som kommer med en tidig pension. Det kan finnas en hel del att tjäna på att vänta men livet väntar inte, det måste vi komma ihåg.

En snabbavveckling kan bli det bästa valet. Med den så kan du avveckla bolag snabbt och få ut pengarna som du vill leva gott pensionärsliv med. Det kostar lite mer än om du väntar, men finns det gott om pengar i bolaget så kan det ju vara din frihet värt.

4 Jan 2019