Det kan krävas läkarintyg för tävlingar utomlands

När en festival ska inkludera idrottstävlingar som till exempel, ett maratonlopp, iron man eller tävling med fordon kan det krävas läkarintyg. I länder som Italien och Frankrike finns det lag på att den som ska delta i den här typen av tävling har läkarintyg för tävlingar. Det kan vara viktigt att informera om inför ett event som ska genomföras utomlands.

Så får du läkarintyg tävling

För att få läkarintyg för tävling måste du genomgå en läkarundersökning. Det finns särskilda kliniker som är specialister på intyg. De kan genomföra de undersökningar som krävs för att sedan intyga att personen kan vara med och tävla utan att det här innebär problem för hälsan.

Att intyget krävs är just att man vill vara säker på att de som är med och tävlar är tillräckligt friska för detta. Om det skulle visa sig att du inte är tillräckligt frisk får du inget intyg och då får du heller inte vara med och tävla i de länder som har dessa lagar.

Du kommer att undersökas för att mäta:

  • Din lungkapacitet
  • Din hjärt-kapacitet
  • Din blodstatus

Läkaren och sjuksköterskan som undersöker dig kommer också att ta upp tidigare event du har varit med i. Om du har sprungit maraton går ni igenom hur detta gick. Har du haft problem flera gånger i samband med idrottshändelser kanske du inte får ditt läkarintyg för tävlingar på en gång.

Vad kostar det med intyg?

Du får räkna med en kostnad på omkring tusenlappen och det kan ju vara bra att säga till deltagare som vill komma och vara med i tävlingen utomlands. Det kan bli lite dyrare om det tillkommer fler prover som EKG eller blodprov för att få en komplett bild av deltagarens hälsa.

11 Dec 2020