En festival om avslut och avveckling

Festivaler måste inte bara vara event där allt handlar om glädje och högt tempo. En festival kan också vara en plats för uttryck av andra slag. Det tänkte arrangörerna av avslutafestivalen. Tanken väcktes när det blev så många problem med bråk och trakasserier vid en vanlig musikfestival i Skåne. Det gick så illa att man funderade på att avveckla ab och lägga ner det hela.

Men så kom någon med tanken om att använda festivalens usla rykte till att skapa temadagar om avslut och avveckling. Det skulle bli en mer allvarlig festival där konstnärer och artister kunde dela med sig om sina erfarenheter om att sluta med olika saker.

Stor fokus på personliga relationer

Ju mer gruppen bakom festivalen jobbade med konceptet avslut, ju mer inspirerade blev de. Det gällde bara att hitta ett namn som skulle visa precis vad det handlade om. För många är ju avslut samma sak som slutet på ett förhållande. Eller kanske döden. Men avslut behöver ju inte bara handla om kärleksrelationer.

Festivalarrangörerna pratade med några artister och undrade om de hade lust att skapa särskilda utställningar och uppträdanden på detta ämne. Med målet att visa att festivalen kan användas för att påverka och förändra blev det mycket spännande.

Några artister som hade slutat spela var villiga att ge ett sista gig för sakens skull. Det passade ju perfekt in i festivalens tema. Band som slutat och som nu kom igen. Ett dragplåster helt klart!

Spelberoende och drogberoende

Något som snart blev tydligt var att det fanns ett stort behov om att tala om avslut av spelberoende och drogberoende. Många upplever den här typen av problem. Att använda festivalen som ett forum att lära sig mer om beroenden och deras avslut var ett nytt grepp.

Det var faktiskt en artist som kom med förslaget att ge en personlig berättelse på detta tema. Kanske kunde man ordna med någon form av forumteater där fler fick vara med. Men då kunde ju festivalen inte bli så stor. Den här typen av event behöver en mer intim känsla.

Ekonomiska berättelser

Ekonomiska avslut som att avveckla ab med konkurs var också på tapeten. Att prata om drömmar om en egen verksamhet och vad som händer vid en krasch kanske inte verkade som festivalmaterial. Men det kom även ett bidrag i denna genre.

Till sist så anordnades festivalen om avslut i södra Sverige. Det blev inte en särskilt stor festival och den kallades för dagarna om avslut. Särskilda inbjudningar skickades till ungdomar. Det blev några mäktiga dagar av gemenskap och inspiration.

Samtalen mellan shower och föreställningar var givande. Intressant nog blev denna festival helt utan brott. De som kom var inte där för att störa utan för att ta del av olika budskap omkring livets förgänglighet och möjligheten att påverka det.

14 Nov 2019