Måste vi registrera bolag för att ha festivalarbetare?

En festival går inte att dra runt på egen hand. Du måste ha folk som hjälper dig och det är ganska troligt att de vill ha betalt för detta. Men går det att ha anställda om du inte har valt att registrera bolag och istället fungerar som enskild näringsverksamhet?

Registrera bolag för att anställa festivalarbetare

När du driver ditt projekt som enskild näringsverksamhet så behöver du inte registrera bolag för att kunna göra detta lagligt. Men då det blir tal om att ha anställda som jobbar med festivalen och får betalt av dig så ser det annorlunda ut.

Fast det handlar inte om att registrera något hos Bolagsverket så som är fallet då du registrerar ett ab. Det som ska registreras är du som arbetsgivare och detta gör du hos Skatteverket. När du har gjort detta så kan du ha anställda.

Du måste inte registrera dig mer än en gång för att kunna anställa folk som arbetar för din enskilda näringsverksamhet. Men om du ska driva ab så är det viktigt att du ser till att registrera bolag på rätt sätt. Få råd och tips så att du fattar rätt beslut.

Möjlighet till flexibilitet är viktigt

När du jobbar med en festival så finns det alltid risker. Ibland kan det bli så att du inte alls behöver ett stort stöd av personal och ibland blir det tvärtom. På grund av detta är det verkligen viktigt att du tänker på ett flexibelt sätt och garderar dig för alla möjligheter.

En ny festival går ju inte att överblicka på samma sätt som festivaler som återkommer år efter år. Att festivaler går i konkurs är inget nytt. Det är förstås inte det fokus du vill ha för ditt event men det är viktigt att vara medveten om att risken finns när du planerar för personal och andra inköp.

Är det komplicerat att registrera bolaget?

Nej, det är sällan komplicerat att sköta registrering av bolag. Inte av ett ab och inte då du måste registrera dig som arbetsgivare. Du måste ju inte beställa blanketter och skicka med vanlig post. Allting kan göras online.

Fast du ska tänka på att det är väldigt viktigt att du fyller i blanketter på rätt sätt och att du förstår vad du förbinder dig till med ditt bolag och som arbetsgivare. Många gånger kan det vara bra att få lite hjälp med detta av någon som kan alla regler.

Det kan ju eventuellt vara så att du inte vill fortsätta som enskild näringsverksamhet utan övergå till att registrera bolag och driva din festival på detta vis. Om du tar upp saken med en expert så lär du få de tips och råd du behöver för att göra på rätt sätt!

/hamburgare.jpg

9 Apr 2023