Sälja bolag men stanna kvar som rådgivare

Efter många års spännande arbete med ditt festivalbolag känner du att det är dags att göra annat. Du funderar på att sälja bolag för att avveckla det men det känns synd. Det skulle ju kunna drivas vidare och med dig som rådgivare. Fast är det en bra idé att stanna kvar som rådgivare i ett bolag som du säljer?

Sälja bolag och stanna kvar som rådgivare

Om du vill engagera dig vidare i ditt bolag så kan du sälja bolag och bli kvar som rådgivare. Det här fungerar om den som köper är intresserad av att ha dig med på ett hörn. Ni måste komma överens om hur detta ska fungera.

Det kan ju faktiskt vara så att den som köper bolaget av dig inser att det blir för svårt att driva det vidare själv. Det är mycket som du kan som personen som köper inte har en aning om. Med din hjälp går det att se till att festivalen drivs vidare på rätt sätt så att den inte går omkull på grund av bristande kunskap och erfarenhet.

Jobba som konsult för festivalen

Ett sätt att göra det på kan vara att du jobbar vidare med ett konsultkontrakt. Du kan ha en form av anställning som innebär att du bara jobbar några timmar per månad med festivalen. För detta får du en lön som ni kommer överens om.

Du kan investera pengar i verksamheten

Du kan också välja att investera pengar i verksamheten i form av lån. Det här kan göras med reverser. Det betyder att du inte får hela köpeskillingen för bolaget på en gång. Därmed är du fortfarande med på ett hörn. I takt med att du får ut hela köpeskillingen kan du också fasa ut ditt engagemang.

Ta en lägre summa för bolaget

Du kan också välja att fungera som rådgivare mot att sälja bolag för en lägre summa. Du är fortfarande med och bestämmer men du får mindre pengar för verksamheten. Ett sätt att göra detta på är att du då kommer att få en viss del av vinsten varje år. Det blir din lön för ditt arbete som rådgivare.

Det här kan fungera bra då du vet att festivalen fungerar väl och att det alltid blir vinst. Det är dock en stor risk att ta om du lägger upp avtalet för flera år och inte riktigt känner de som köper bolaget av dig.

Summering

För att avgöra om du ska bli kvar som rådgivare då du säljer bolaget måste du betänka vad det innebär. Både tidsmässigt och ekonomiskt. Dessutom ska du betänka hur du fungerar ihop med den nye ägaren. Det gäller ju att ni kan jobba på ett bra sätt tillsammans för att du ska se en mening med att hänga kvar på något vis.

11 Sep 2021