Sälja bolag och festival till rätt person

Du känner att du har gjort ditt. Du vill sälja bolag och låta någon annan driva festivalen vidare. Det här låter ju inte så komplicerat men det är inte alltid så enkelt att hitta rätt köpare. Hur ska du hitta personen som vill ta över och som förstår hur?

Sälja bolag till en kunnig person

En festival är lite som ett barn. Du har varit med från födseln och utvecklingen har varit en så viktig del av ditt eget liv. Nu när du vill sälja bolag och syssla med något annat kan det kännas lite märkligt. Att någon annan ska sköta din festival, det är ju märkligt.

Men så blir det ju när du säljer och låter någon annan ta över ledningen. Även om du väljer en person som verkligen kan festivalen får du räkna med att det kommer att bli ändringar. Ett tips är att försöka hitta köpare inom den egna organisationen. Det kan gå snabbt och är också något som garanterar kunskapen och erfarenheten av festivalen.

När det är priset som skaver

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt köpare att sälja bolag till på grund av priset. Det är klart att du vill få ut en vettig summa för bolaget. Samtidigt är det viktigt att förstå vad som är rimligt. Här kanske du måste rådgöra lite. Å ena sidan vill du ju inte be om för lite, å den andra vill du inte att priset ska vara det som hindrar att det blir en försäljning.

Det kan också vara bra att komma ihåg att du kanske måste nöja dig med mindre om du kan sälja snabbare. Har du tålamod och tid för det kanske du kan vänta på rätt köpare för det pris du vill ha. Om inte får du antagligen gå ner i pris lite.

Var kvar ett tag för att hjälpa till

Något som kan göra att du känner att du har rätt köpare då du ska sälja bolag är då du upplever att ni har god kommunikation. Det kan ju vara så att du stannar kvar som konsult i bolaget efter att du har sålt det.

När du är kvar för att hjälpa den som tar över är det viktigt att ni kan jobba tillsammans. Om det är en person som du har jobbat med länge lär det inte bli några problem. Men kom ihåg att du måste ta ett kliv tillbaka. Det är skillnad på att vara konsult och att vara chef för bolaget.

Se till att du är väl medveten om din nya roll så att du kan bete dig på ett sätt som kommer att främja verksamheten och upplevas som trevligt av den som köper bolaget av dig.

24 Oct 2021