Det finns ju läkarintyg för sjöfolk också!

I en tidigare artikel har vi tagit upp vad som gäller för läkarintyg för visum för den som ska ut och festivalluffa. Nu ska vi kika lite närmre på en annan typ av intyg från läkaren, nämligen det läkarintyg sjöfolk ska ha på jobbet!

Läkarintyg för sjöfolk som jobbar

Läkarintyg sjöfolk behöver är givetvis inte intyg för vanliga båtförare. Om du har en liten utter som du kör omkring med räcker det gott och väl med båtförarbevis för fritidsbåt. Idag finns det flera olika nivåer för verksamhet på sjön:

  1. Inre fart
  2. Begränsad fart
  3. Obegränsad fart

Det handlar om områden där man räknar avståndet från den plats som ett fartyg kan söka skydd såväl som fart i Kalmarsund och vår nationella fart i Öresund. Dessutom handlar det om en viss begränsad fart i Nordsjön som sträcker sig hela vägen till Brest i Frankrike.

Du kan också behöva läkarintyg för sjöfolk för fart i andra delar av världen. När du går igenom en utbildning så får du veta om du först måste ordna med ett läkarintyg. Vissa utbildningar för sjön kan man inte ens påbörja utan att först ha detta intyg.

Olika typer av jobb på sjön som kräver intyg

Om vi ser på uppgifter på sjön där det krävs läkarintyg så handlar det förstås först och främst uppgifter med större ansvar. Om du ska vara fartygsbefäl så måste du ha ditt läkarintyg och detsamma gäller för maskinbefäl.

Du får bara läkarintyget för ditt jobb på sjön om du kan uppvisa att du ser och hör tillräckligt bra. Det är ju ett måste för att du ska kunna ta det ansvar som krävs av dig på båten. Syn och hörsel ska också godkännas för den som ska jobba i GMDSS som radiooperatör.

Om du kommer att ingå i en besättning på en båt som är minst 6 meter lång så ska du också ha läkarintyg för sjöfolk.

Förbered dig för din läkarundersökning

Till att börja med är det förstås viktigt att du bokar in en tid på en klinik som har erfarenhet av att ställa ut läkarintyg för sjöfolk. De vet precis vad som ska undersökas och ställer rätt frågor till dig. Dessutom har de en process för hantering av intyget.

Du kommer inte själv att behöva säkra att intyget hamnar hos Transportstyrelsen då du vänder dig till en klinik där man är specialister på den här typen av undersökningar och dokument. Allting skickas digital till rätt person så att du slipper vänta på att få komma igång med din utbildning eller fortsätta jobba på sjön.

Det är viktigt att den här typen av intyg är korrekta. Den som ska jobba på sjön får inte lida av någon sjukdom som skulle kunna bli värre utan förvarning eller som skulle kunna innebära att personen är en fara för andra i farleden och på fartyget.

/skylt_glatt_dekk.jpg

24 Jan 2023