Vad är det som får festivaler att gå i konkurs? Många gånger så handlar det ju om att festivalarrangören kanske inte riktigt tänkt igenom sitt projekt. Sedan kan saker som världshändelser som får folk att vara rädda för att vistas bland andra människor leda till att det inte kommer så många besökare. Men visste du att artisternas gager också kan vara det som leder till att du får avsluta ab och lägga ner din festival?
Många har fått avsluta ab på grund av gager
Det är ingen nyhet att klassiska svenska festivaler såväl som nya arrangemang inte har överlevt. Under senare år har vi sett svenska festivaler som Augustibuller packa ihop och avsluta ab för att det inte håller rent ekonomiskt.
I Norge sker samma sak. Där kan vi minnas hur Quartfestivalen som en gång var så populär helt enkelt fick avslutas. Även svenska festivaler som är välbesökta dras med problem. Hultsfred är ett exempel på detta.
En av anledningarna som festivalarrangörer ger till detta är att gagerna för artister har blivit allt högre. Det är inte bara de stora banden som tar stora pengar för att vara med. Även mindre kända band och artister vill ha ordentligt betalt. Det gör det svårare att få festivalen att gå runt.
Att band och artister vill ha mer betalt kan ha något att göra med att de inte längre kan tjäna samma pengar som förr på att sälja skivor. Dessutom är konkurrensen idag stor mellan olika artister och musikband. Det är många som vill synas och höras och då måste det bli bra betalt när chansen väl kommer.
Mer än gager sätter press på arrangörerna
Nu är det förstås inte bara artisterna och deras gager som gör det svårt att få en festival att gå runt. Under 2020 och 2021 så drogs hela världen med en pandemi som fick folk att stanna hemma oavsett om deras land krävde det eller inte.
I Sverige hade vi inte nedstängningar som i resten av världen men många var ändå rädda för att komma andra alltför nära och riskera sjukdom. Detta avspeglades i festivalerna som trots att de hålls utomhus inte fick samma besöksfrekvens.
De ekonomiska svårigheterna drabbar alla festivaler
Det är inte bara arrangörerna av rockfestivaler och arrangemang med populärmusik som tvingas avsluta ab. Det är tydligt att alla typer av musikfestivaler har svårt att klara sig ekonomiskt. Även vinterfestivaler som jazzfestivalen i Stockholm.
Jazzfestivalen i Stockholm har över 25 år på nacken men har under senare år haft svårt att gå runt. Det kan alltså bli tal om att avsluta ab för alla genrer. Om lösningen ligger i att konsekvent sänka gager är svårt att säga. Artisterna ber ju inte om högre lön utan anledning.
Det kan bli nödvändigt med nya koncept som drar ner på kostnader och ökar intäkter på andra sätt. Precis hur detta kommer att se ut får framtiden utvisa. Att vi vill ha musikfestivaler råder det inga tvivel om så det finns fortsatt en marknad för projekt som planeras så att de går runt.
Andra inlägg
- Åk med förare som har läkarintyg för taxikörkort
- Festivalresan till USA blev av med snabbavveckling
- Vissa musikfestivaler drabbas aldrig av likvidation
- En hastig start med lagerbolag – fördelar och nackdelar
- Sälja aktiebolag eller sälja mer under festivalen
- Vem ska du sälja bolag till?
- Måste vi registrera bolag för att ha festivalarbetare?
- Det finns ju läkarintyg för sjöfolk också!
- Varför får festival efter festival likvidera aktiebolag?